Hvor kommer skatten fra og hva bruker vi den til? Det vet mange av barna i Arendal, mye takket være Skatteetatens veiledere. Rebusløpet Den store skattejakten engasjerte under Arendalsuka. Se video!
‒ Det er urettferdig at noen ikke betaler skatt, da får vi ikke penger til skolen og til at noen kan passe på mormor, sa et av barna som møtte opp til spennende skattejakt tirsdag 15. august.
Hvem skulle tro at skatt kunne skape stort engasjement hos barn fra seks til 12 år? Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ), får de yngste med på premissene om at det er viktig at alle bidrar. Det gjør de ved å arrangere rebusløp gjennom Arendals gater der alle glemmer at himmelen har åpnet seg.
Starter med de unge
‒ Skal vi ha et samfunn der alle er med på spleiselaget velferdssamfunnet vårt er bygget på, må vi ha med de yngste av oss, sa Cecilie Solum, regiondirektør i Skatt sør, som for anledningen var skattesjef.
Fra scenen på torvet i Arendal forteller YS-leder Jorunn Berland og skuespillerspire
Ola Petrus Holm (10 år) om skatt og hva skattepengene brukes til. Tyvene Tom og Tiril kommer snikende og tar skatten og stikker av med den – jakten er i gang. Sammen med dyktige skatteveiledere fra Skatteetaten kom de rundt 70 barna frem til løsningsordet «spleiser». Underveis var det mye som kunne læres på de ulike postene som var plassert hos samarbeidspartnerne i SMSØ (KS, LO, NHO, YS, Unio og Skatteetaten).
‒Vet dere det? At når vi betaler skatt av det vi tjener så har vi råd til å betale for politiet så de kan passe på oss, spør Pia Hansen Rolstad barna. Hun var en av de ni skattejegerne fra forebyggende veiledning i Skatt sør.
Forsto verdien av skatt
Skattesjefen tok i mot barna i målområdet, der også tyvene hadde tatt til fornuft og kommet angrende tilbake. Også de hadde innsett verdien av å betale skatt.
Barna fikk ti gullmynter i premie, hvorav tre måtte fordeles til fellesskapet. Flere trengte litt tid til å tenke gjennom sin utdeling. Likevel fikk politi, sykehus, flykninger, skole og de gamle alle sin andel gullmynter. Tyvene fikk også noen, på den måten slapp de å stjele fra fellesskapet, resonerte et par av barna seg frem til.
‒ Jeg ga til sykehus, skole og de eldre. Det gjelder å ikke holde alt for seg selv, men å dele, sier Ola Petrus Holm.
Les sak om Den store skattejakten i Arendals Tidende: https://arendalstidende.no/kultur/ola-debuterte-betalt-skuespiller-pa-arendalsuka/
Fikk du ikke med deg Skattejakten? Da kan du spille Spleiselaget Byen, og få litt av samme følelsen.