Bedre kunnskap om frikort, lønnslipp og arbeidsavtale, og mer kritisk til svart arbeid. Det er noen av de positive resultatene Spleiselaget ser etter et besøk til elever på videregående skole.
Etter at Spleiselaget for videregående skole ble heldigitalisert i 2014 har de benyttet anledningen til å sende ut spørsmål til alle elevene som deltar i undervisningen. Når elevene logger seg på presentasjonen med mobiltelefonen sin mottar de fem spørsmål om skatt og arbeidsliv. Når presentasjonen er ferdig mottar de fem nye spørsmål om samme tema. Ingen elever svarer på de samme spørsmålene to ganger.
Mer kunnskapNår vi krysser svarene fra disse ti ulike spørsmålene ser de flere positive resultat. Det er blant annet langt flere som vet hva frikortgrensen er etter et besøk fra Spleiselaget i forhold til de som enda ikke har hatt besøk fra Spleiselaget. Det samme gjelder også for viktigheten av en arbeidskontrakt, og hvorfor alle skal få en lønnslipp ved utbetaling av lønn.
Bedre holdning
Undersøkelsen viser også at det er flere synes det er uakseptabelt å tjene 20.000 kroner svart etter et besøk fra oss. Det er også flere som svarer at svart arbeid er et tyveri fra felleskapet etter en spleiselagspresentasjon, enn før besøk av Spleiselaget.
Motiverende for videreutviklingen
Det er veiledere fra Skatteetaten som er ute og besøker elevene på videregående skoler over hele landet. Siden oppstarten i 2006 har de møtt over 250 000 elever. Selv om alle regionene er ute og veileder, har skatt Midt-Norge et ekstra ansvar for drifting og videreutvikling av spleiselagsproduktene. Oppgaveleder Kristina Reinholdtsen synes det er spennende å få lov til å drive med holdningsskapende arbeid.
– Det er ekstra motiverende når vi ser at både holdninger endres og kunnskapsnivået øker, sier hun.
For mer informasjon om Spleiselaget, og for å se hvordan de en presentasjon foregår, se film her