Det har vært flere saker i media om unge som ser etter sin første jobb, enten det er studenter eller skoleelever. Noen har hatt en jobb også tidligere, men hvordan har møtet deres vært med arbeidslivet?
Katrine Karlsen, trainee i Skatteetaten, har fra Samarbeid mot Svart Økonomi fått i oppdrag om å undersøke hvordan unges erfaringer fra møte med arbeidslive er, og har utarbeidet en rapport om dette. Denne ble presentert i Arendal under arrangementet «Ungdommens bystyre møter det organiserte arbeidslivet».
100 skoleelever er intervjuet i fokusgrupper og ungdommene vil selv fronte både det de mener er gode arbeidsplasser og liste opp fallgruver de ser at altfor mange unge blir fanget av.
«Å møte disse unge gleder jeg meg virkelig til – de er framtida vår på alle vis» uttalte divisjonsdirektør og leder av SMSØ Marta Johanne Gjengedal forut for arrangementet.
Starter tidlig
Katrines rapport viser overordnet at de fleste har et godt møte med arbeids- og næringslivet. Samtidig melder flere om dårlige erfaringer.
Mange unge starter tidlig i arbeidslivet, noen allerede som 13-/14-åringer, og ungdom i distrikt og mindre byer starter tidligere enn storbyene. Veldig mange får da sin første jobb gjennom bekjente, famille eller venner.
Særlig ungdom i restaurant- og serveringsbransjen forteller at de føler seg utnyttet på jobb. Selv tror de at det er på grunn av at de er unge og ikke vet bedre. Noen forteller om svært dårlige erfaringer med for eksempel å få fastlønn uansett timer, og skift som ikke er ferdig før to på natten med skole dagen etter. En gjenganger er også mangel på arbeidskontrakt tross om at de har spurt om dette.
Koronagenerasjonen
På grunn av pandemien har det vært vanlig å si at en ikke skal møte på jobb ved symptomer på sykdom som for eksempel hosting. En SMS har vært nok for å melde om sykdom og en lærer poengterer at dette kan gi elevene en aha-opplevelse i møte med arbeidslivet.
Forventninger til seg selv og andre
Ungdommen uttrykker at det er behov for å lære mer om egne rettigheter og hvilke forventninger de skal ha til sin første jobb. Ungdommen ønsker også hjelp til å ha oversikt over skatt, tabelltrekk og andre skatterelaterte tema på skolen. De forventer også at arbeidsplassen skal ha ordnede forhold på plass og at lærere på skolen skal lære dem blant annet å skrive gode søknader og CV-er
Rapporten i sin helhet kan du lese her: Rapport_Ungdoms møte med arbeids- og næringslivet