Denne uken får hele 4000 4. og 5.klassinger over hele landet lære om skatt, velferd og demokrati.
Hvorfor betaler vi egentlig skatt, og hva brukes pengene til? Hva er velferd? Hva betyr det egentlig at vi har et demokrati? Dette er temaer som kan være ganske vanskelige – og kanskje litt kjedelige?
Denne uken er 150 veiledere fra Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ) «lærere for en dag». Veilederene kommer bl.a fra KS, LO, NHO, YS, Unio, Skatteetaten og andre organisasjoner i arbeids- og næringslivet. I tillegg er flere ordførere med ut i skolen. Sammen gjennomfører de Ungt entreprenørskaps program «Vårt lokalsamfunn». Vårt lokalsamfunn er et pedagogisk program der elevene på en enkel måte gjør seg kjent med samfunnet rundt seg, yrker, lønn, skatt, demokrati og velferdsstaten. Les mer HER. https://www.ue.no/Laerere-og-forelesere/Grunnskole-1-7-trinn/Vaart-lokalsamfunn/(language)/nor-NO
Forankret i overordnet del av læreplanene
– Demokrati og medborgerskap skal gi elevene forståelse av de utfordringene som ligger i å leve sammen i et fellesskap og at alle har samme rett og mulighet til å delta i utformingen av samfunnet. Gjennom «Vårt lokalsamfunn» lærer elevene dette på en praktisk måte, og det blir enda mer relevant når vi bruker veiledere fra Samarbeid mot svart økonomi og Skatteetaten, forklarer administrerende direktør Grete I. Nykkelmo i Ungt Entreprenørskap Norge.
Toppledere, ordførere, tillitsvalgte, bedriftsledere, saksbehandlere og arbeidstakere
Det er et stort spenn i bakgrunnen til veilederne som er ute i skolen i løpet av uken. På Voksen skole i Oslo er det LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og skattedirektør Hans Christian Holte som står for undervisningen:
– I denne undervisningstimen ønsker vi å gi elevene et innblikk i sammenhengen mellom verdiskaping, skatt og velferd, og hva det har å si for bedrifter, arbeidsplasser og hverdagen vår. Målet er at elevene får god forståelse for hvorfor vi betaler skatt, og dermed også gode holdninger til det å betale skatt, sier skattedirektør Holte. Samarbeidet med Ungt Entreprenørskap er verdifullt for oss i Skatteetaten og Samarbeid mot svart økonomi, og denne gjennomføringen har blitt en årlig tradisjon. Ved å delta på disse programmene får vi en god mulighet til å bli kjent med fremtidens skattytere og til å bidra til økt kunnskap om skattesystemet vårt hos de som skal føre lokalsamfunnet og velferdsstaten videre, sier Holte.
Svart arbeid er en tyv
– Å være lærer for en dag for klasser med opp til 30 elleveåringer er utfordrende, morsomt og ikke minst viktig, sier Karl Børre Reite, prosjektleder i SMSØ. Vi er svært glade for at hele 150 veiledere stiller opp. Både antall veiledere og antall elever er ny rekord i denne sammenhengen. Samarbeid mot svart økonomi er svært aktive i ungdomskolen og videregående skole med undervisningsopplegget Spleiselaget og dataspillet Spleiselaget Byen. Når det gjelder barneskole har SMSØ valgt å ikke utvikle noe eget, men heller bruke Ungt entreprenørskaps program «Vårt lokalsamfunn». Det engasjerer både veilederne og elevene. Spesielt økta om yrker, lønn og skatt er relevant for oss. Elevene synes først det er ganske dumt at noen «tar» av pengene de har
tjent, men når de skjønner sammenhengen, synes de gjerne at skatt er bra. Og de fleste blir i løpet av dagen enige i at svart arbeid er en tyv.